4 tips om ruzie bij een erfenis te voorkomen

Gepubliceerd: donderdag 14 januari 2021 10:08

Het overlijden van een familielid brengt heel wat verdriet met zich mee. Spijtig genoeg leidt dit soms zelfs tot ruzies. Wanneer de erfgenamen het niet eens raken over de verdeling van geld en materiële zaken, kunnen er vervelende en ongemakkelijke situaties ontstaan.

Wilt u een erfenisruzie voorkomen? Lees dan onderstaande tips.

1. Durf te praten

Een open communicatie doet wonderen. Durf te praten met uw kinderen of andere begunstigden over uw erfenis. Geef meer uitleg over de verdeling, eventuele voorwaarden en waarom u bepaalde keuzes maakt. Momenteel kunt u nog vragen beantwoorden – iets wat na uw overlijden onmogelijk is.

2. Samen verdelen

Tijdens het gesprek met uw toekomstige erfgenamen kunt u iedereen betrekken bij de verdeling van uw bezittingen. Maak bijvoorbeeld een lijstje en vraag om ieders voorkeuren in te vullen. Komen jullie er niet uit? De spullen verloten of binnen de familie rouleren is dan een mogelijke oplossing.

3. Laat u informeren

Heeft u een nalatenschap gekregen die weleens voor onenigheid kan zorgen? Laat u dan bijstaan door een advocaat. Die informeert u over alle mogelijkheden. Bovendien kan een frisse kijk op de hele situatie soms al voor een oplossing zorgen.

4. Maak een testament

Een van de meest efficiënte manieren om ruzie bij een erfenis te voorkomen, is de opmaak van een testament. Laat u bijstaan door een specialist die ervoor zorgt dat de inhoud niet voor interpretatie vatbaar is. Bij een zelfgeschreven testament is dat soms wel het geval, waardoor er toch nog ruzies ontstaan.

Website by The Online Nut Company